Joskus nuorena tutustuin kouluruokailussa sellaiseen omituisuuteen kuin amerikkalainen hernekeitto. Koulussa oli varmaan kaksi kertaa kuussa hernekeittoa, toinen perinteinen kinkulla ja sitten tämä amerikkalaiseksi kutsuttu tehtiin jauhelihalla. Sitä olen itsekin tehnyt vuosien saatossa monta kertaa ja monen monta kertaa ilman mitään lihaakin. Ihanan maun tähän antaa ennenkaikkea vihannekset ja mausteet, ei niinkään se liha, kuten esim. savukinkkua käytettäessä perinteiseen hernekeittoon.
500 g herneitä (keltaisista tulee hauskemman väristä, maksaa tosin hivenen enemmän)
3 l vettä
(400 g porsaan jauhelihaa - mielestäni ihan tarpeeton)
2 sipulia
3 porkkanaa
1,5 kasvisliemikuutioa (huom. ainakin Maggilla ja luomutuotteilla on natriumglutamaatittomia tuotteita, fiksu varmaan pärjää myös lipstikalla)
1 tl meiramia
5 tippaa vihreää tabascoa
1,5 rkl tomaattipyrettä
1,5 rkl sinappia
suolaa maun mukaan
Liota herneitä yön yli vedessä. Vaihda vesi. Aloita keittäminen. (Ruskista jauheliha ja lisää keittoon). Raasta porkkana ja hienonna sipuli ja lisää ne keittoon, samoin kuin kasvisliemikuutiot. Keitä 2-3 tuntia ja mausta meiramilla, tabasxcolla, tomaattipyreellä ja sinapilla sekä suolalla. Tarjoa jälkiruuaksi pannukakkua.
Olen tätä vieraillekin laskiaisena syöttänyt ja kaikki ovat tykänneet, jopa ne, jotka eivät yleensä hernekeitosta niin piittaa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti